20 LET

Folklorna skupina Grof Blagaj

PRIREDITEV “DVA NOVČIČA” OB 20-LETNICI FOLKLORNE SKUPINE

Vsem obiskovalcem naših dveh prireditev “Dva novčiča” se iskreno zahvaljujemo za obisk, podporo, pozitivno energijo in lepe želje za naprej. Glede na vaše odzive in polno dvorano smo veseli, da vam je bila predstava všeč in da cenite naše delo.

Članek o prireditvi, posnetek prireditve, oglejte si tudi slike v galeriji.

Čestitam za uspešen koncert. Bili ste več kot profesionalci. Sproščeni in samozavestni in točni v korakih do konca. Vsak je točno vedel, kaj je njegova naloga. Lahko ste ponosni nase, ker menim, da bolje ne bi moglo biti. Vsi ste dali največ od sebe, za kar sem vam zelo hvaležna. Tudi zato, da ste redno prihajali tolikokrat na vaje. Vem, da ni bilo enostavno. Prav tako Bojan, Nataša, Barbara, Marko in seveda Ivan Hudnik. Prav vsak je pomemben in brez njega ne bi šlo. Dokazali ste, da zmorete. In še enkrat – ponosna sem na vas, da je zgodba uspela dvakrat in da jo je videlo več kot 400 gledalcev. Če to ni uspeh, potem ne vem, kaj je. Anita Kobe

PREDSTAVITEV V MEDIJIH

Pisalo se je leto 2000, ko je Folklorna skupina Grof Blagaj pripravila svoj prvi nastop v Polhovem Gradcu. Od takrat, pa do danes, smo nanizali preko 270 nastopov po Sloveniji in tujini. Nismo profesionalni plesalci, ampak ljubitelji ljudskih običajev in plesa, predvsem pa prijateljstva in dobre volje. Radi tudi zapojemo in pokažemo kakšen star običaj, ki ga marsikdo iz mlajše generacije, v svojem življenju še ni srečal. Pogosto so naš navdih znamenitosti ter zapisi dogodkov in običajev iz naših krajev. In tako bo tudi letos. Na predstavi bomo prvič pokazali novo ruto za polhograjsko nošo. Ruta je kopija 200 let stare polhograjske rute iz krajevnega muzeja. Njeno pečno čipko so izdelale naše polhograjske klekljarice. Predvsem pa bo letošnja predstava obarvana dobrodelno, saj temelji na evangelijski zgodbi o revni vdovi in njenih dveh novčičih. In prav dva novčiča sta kar klicala po sodelovanju Ivana Hudnika, ki poje pesem s tem naslovom. In z veseljem je pristal na sodelovanje, tako kot tudi vsi ostali, ki smo jih povabili. Pripravili smo dobrodelno prireditev, ki nosi globoko sporočilo: “Pomagajmo si med seboj! Nikoli ne veš, kdaj boš pomoči potreben tudi sam.” Vstopnine ni, veseli pa bomo prostovoljnih prispevkov. Namenili jih bomo šolskemu skladu osnovne šole Polhov Gradec, ki je namenjen pomoči socialno šibkim učencem. Že v naprej se vam zahvaljujemo za vaš obisk in podporo!

TV SLO1 – oddaja Dobro jutro (4.4.2023) 
Radio Zeleni val – oddaja Narodno zabavno popoldne (16.4.2023) 
Radio in TV Veseljak – oddaja Jutranja budnica (20.4.2023) 
Radio in TV Veseljak – igra z novčiči (20.4.2023) 
Radio Ognjišče – napovednik
Radio Ognjišče – oddaja Via Positiva (20.4.2023)
Radio SLO1 – oddaja Prisrčnica ob 5.25 uri
29.3. Malči Božnar – predstavitev KUD Polhov Gradec
3.4. Anita Kobe – o imenu Grof Blagaj
12.4. Anita Kobe – predstavitev Dva novčiča
17.4. objava ob 9.10 uri
20.4. Anita Kobe – povabilo na dogodek
26.4. Malči Božnar – o ruti in narodni noši
8.5. Anita Kobe – o repertoarju FS
16.5. Malči Božnar – zakaj radi sodelujejo pri FS

Članek v Našem časopisu in na portalu mojaobcina.si (februar 2023) 
Članek v Našem časopisu in na portalu mojaobcina.si (marec 2023) 
Objava v reviji Vzajemnost(april 2023) 
Koledar dogodkov občine Dobrova Polhov Gradec 
Povezava na visitpolhovgradec.si 
Objava na visitpolhovgradec.si 
Objava na druzina.si 
Objava na mojaobcina.si (dogodki april 2023) 
Objava na mojaobcina.si (april 2023) 
Članek o pečni čipki (april 2023) 
Priprava kljekljaric na predstavo (april 2023) 
Članek po prireditvi– Naš časopis in portal mojaobcina.si (maj 2023)


POLHOGRAJSKI KOSTUM

Projekt rekonstrukcije oz. interpretacije oblačenja Polhograjčanov na podlagi upodobitve avstrijskega slikarja Franza Kurza zum Thurna und Goldensteina (1807–1878), ki je leta 1838 naslikal moškega in žensko iz okolice Polhovega Gradca je trajala kar dve leti. Na kostum smo izredno ponosni. Predstavili ga bomo tudi na naši prireditvi. 

DRUGI O NAS

 Folklorni skupini Grof Blagaj iskrene čestitke ob jubileju 20 let delovanja. Ples že od nekdaj pomeni nekaj veselega in družabnega, saj združuje in povezuje vse generacije. Ponotranjenje in posledično ohranjanje slednjega oblikuje tradicijo – tradicijo druženja, plesa in petja slovenskih melodij in besedil. Spoštovati in prenašati to tradicijo, pomeni biti ponosen, da si kot posameznik del tako čudovite družbe. V veselje mi je, da je tudi v Polhovem Gradcu ples prisoten že vrsto let, prav poseben poudarek pa mu zadnjih dvajset let namenja Folklorna skupina Grof Blagaj, ki vsako leto pripravi čudovit dogodek na katerem predstavi plese in običaje, ki so se skozi zgodovino odvijali v Polhovem Gradcu in okolici. S svojimi plesnimi koraki in nasmehom na obrazu pa tekom leta popestrijo še druge dogodke, tako v naših krajih kot širši okolici. Poleg plesa je Folklorna skupina Polhov Gradec prevzela pobudo in zbrala vse kar je bilo kdaj napisanega in narisanega o noši v Polhovem Gradcu in opravila izjemno delo pri izdelavi Polhograjske noše, katero je že leta 1838 upodobil avstrijski slikar Goldenstein. Zelo malo je krajev, kateri se lahko ponašajo s svojo nošo. Noša je tako nov simbol Polhovega Gradca in okolice. S tem je dodala velik prispevek uspešnega ustvarjanja prepoznavnosti občine Dobrova – Polhov Gradec. Za ves trud, delo in zagnanost se vam, Folklornemu društvu Grof Blagaj iskreno zahvaljujem in vam hkrati izrekam iskrene čestitke. Namreč tudi sam sem izjemno ponosen, da imamo v naši občini, občini Dobrova – Polhov Gradec, vas, ki s srcem preko plesnih korakov povezuje ne le naše občane, temveč prav vse ljudi, ki jih kot folklorna skupina srečate doma in tujini. Ob jubileju vam še enkrat izrekam iskrene čestitke za vaše dosedanje delo in vam želim, da tudi v letih, ki prihajajo tako vestno prenašate kulturo, povezujete in osrečujete tako sebe, kot nas vse.   Franc Setnikar (župan do 2022)

Zgodba o sodelovanju med OŠ Polhov Gradec in folklorno skupino Grof Blagaj se je začela z nastopi naše otroške folklorne skupine OŠ Polhov Gradec na njihovih celovečernih prireditvah, na kateri so se mladi plesalci in njihova mentorica Urška Žagar počutili vedno izjemno lepo sprejete in dobrodošle. Otroci razredne stopnje so nastopili z odrskima postavitvama Kje si, pomlad? in Dekle je po vodo šlo, s katerima so na odru prikazali otroške ljudske pesmi, pregovore, izštevanke, plese in otroške ljudske rajalne igre. Prav tako kot skupina Grof Blagaj, tudi otroška skupina ohranja slovensko ljudsko izročilo in izkazuje predanost kulturni dediščini in plesni tradiciji na Slovenskem. Poglavja v naši skupni zgodbi so se nadaljevala z gostovanjem skupine Grof Blagaj na prireditvah, ki jih je organizirala naša šola: s svojo plesno točko so sodelovali na otvoritvi nove šole leta 2010, z venčkom plesov so popestrili slovesno prireditev ob 50-letnici zgradbe naše šole ter na nastopom na glasbeni prireditvi Ko se povežejo generacije. S svojimi nastopi vedno znova dokazujejo, kako dragoceno je, da lokalne skupine ohranjajo ljudsko plesno dediščino, oblikujejo in ohranjajo pozitiven odnos do tovrstne umetnosti, kar z zgledom prenašajo tudi na mlajše generacije. Vsebina celotne naše skupne zgodbe, pri kateri zagotovo še ni napisanega zadnjega poglavja, temelji na tem, da tudi otroci in mladostniki znajo ceniti njihovo umetniško udejstvovanje, predvsem pa je rdeča nit zgodbe zagotovo spletanje mreže prijateljstev, tudi z namenom, da se krepi zavest o ljudski umetnosti in krepi znanje o folklorni dejavnosti. Na njihovi zelo dejavni poti jim želimo še veliko plesnih korakov!   
Ilinka Kucler ravnateljica OŠ Polhov Gradec    

S člani folklorne skupine Grof Blagaj sem prišel v stik že prvi dan mojega prihoda v župnijo Polhov Gradec leta 1998. Ob prihodu so me namreč sprejeli v narodnih nošah in me skupaj z drugimi farani župnije pospremili v župnijsko cerkev in tam napravili lep “špalir”. V dvajsetih letih našega skupnega sodelovanja skoraj ni minila nobena večja prireditev v župniji brez folklorne skupine Grof Blagaj. Na dvajset let skupnega sodelovanja se oziram z veliko hvaležnostjo. Višek skupnega sodelovanja je predstavljalo praznovanje ob 180 letnici rojstva našega velikega misijonarja in škofa v Minnesotti v Združenih državah Amerike, Jakoba Trobca. Kulturni dom Jakoba Trobca je tudi dom folklorne skupine Grof Blagaj. Ob lepi obletnici želim folklorni skupini še vsaj dvajset let bogatega ustvarjanja folklorne kulture v našem kraju.   
Bogdan Oražem župnik Polhov Gradec    

Iskrene čestitke ob praznovanju 20 let delovanja folklorne skupine. Veliko vašega časa in truda ste posvetili skupini, predvsem pa vas veže veselje do plesa in kulture ter druženje s prijatelji. Zahvaljujemo se vam, da to delite tudi z nami ob naših slovesnostih. Leta 2018, ko je PGD Polhov Gradec praznoval 130 letnico, ste kljub visokim temperaturam, v popolni opravi korakali na čelu parade in ste s plesom popestrili uradni del proslave. Želimo vam, da uspešno nadaljujete ohranjanje plesne kulture v našem kraju. Lepo vas pozdravljamo z gasilskim pozdravom, NA POMOČ!  
 Andrej Janša Prostovoljno gasilsko društvo Polhov Gradec       

Spoštovani člani folklorne skupine Grof Blagaj! Ob vašem jubileju vam iskreno čestitamo in se veselimo z vami. Ob spremljanju vaših nastopov je čutiti veliko medsebojne povezanosti in pripadnosti folklorni skupini. S tem ste velik zgled kraju in našemu društvu, z obujanjem starih plesov in ljudskih običajev, pa ste neprecenljiv člen pri ohranjanju slovenske kulture. Ob tej priliki se vam zahvaljujemo za dobro medsebojno sodelovanje, saj ste v vseh teh letih postali nepogrešljivi gostje na naših prireditvah Dan pod Lovrencem. Brez narodnih noš v sprevodu, plesa na prireditvenem prostoru ali v sklopu igre na prostem, bi naši Dnevi pod Lovrencem izgubili eno od že tradicionalnih vsebin. Veselimo se še nadaljnjega sodelovanja, saj imamo letos pred seboj tudi mi svoj jubilej, pripravo 30. Dneva pod Lovrencem, ki bo 21.06.2020. Želimo vam, da bi lahko še dolgo plesali po vaši poti…   
Matjaž Bogataj Turistično društvo Briše     

KUD Serafin že več kot dvajset let organizira Mozartove družinske dneve – Festival ljubiteljev klasične glasbe v Polhograjski graščini. Na tej prireditvi je večkrat sodelovala tudi Folklorna skupina Grof Blagaj, ki je s svojim nastopom prijetno popestrila program. Publiko, ki prihaja iz različnih koncev Slovenije, sta navdušila profesionalen ples in petje ter izjemna koreografija, še posebej, ko se jim je pri plesu pridružil par v stari polhograjski noši iz Blagajevih časov. Njihovo delo je izjemno pomembno, saj skrbijo za ohranjanje kulturne dediščine, hkrati pa s tem nedvomno prispevajo tudi k razvoju, ugledu in uveljavljanju občine Dobrova – Polhov Gradec v Republiki Sloveniji in na mednarodnem področju.   
Teuta R. Brumec Kulturno umetniško društvo Serafin     

Območna obrtno-podjetniška zbornica Ljubljana Vič odlično sodeluje s folklorno skupino Grof Blagaj iz Polhovega Gradca že vrsto let, praktično od samega začetka delovanja skupine. Njihova vloga ohranjanja Slovenske kulturne dediščine je neprecenljiva v današnji družbi. Obujanje znanja Slovenskih ljudskih plesov in prenašanje ljudskega izročila iz roda v rod je izrednega pomena za ohranjanje Slovenske identitete tako s kulturološkega kot zgodovinskega vidika. Izjemno smo veseli, da je večina članov folklorne skupine obrtnikov in podjetnikov, kar dokazuje, da smo tudi v gospodarstvu naklonjeni kulturnim udejstvovanjem. S tem izkazujemo spoštovanje do poštenega in delovnega Slovenskega človeka v vsej svoji bogati razsežnosti. Vrsto let nam njihovi plesi na obrtniškem srečanju na Setnici razvedrijo duha in nas zapeljejo v čas Slovenskih ljudskih praznovanj in vasovanj. Veselimo se novih projektov, ki si jih skupina zastavlja vsako leto in jim ob praznovanju 20-letnice uspešnega delovanja iskreno čestitamo!   
mag. Peter Grabner Območna obrtno-podjetniška zbornica Ljubljana Vič    

Že več let je folklorna skupina Blagaj s izbranimi plesi številnih slovenskih pokrajin oplemenitila naše dneve starejših krajanov. Enkrat letno priredimo srečanje starejših na prostem pri nas na Brdu in skupina Blagaj nam prireditev popestri s svojim nastopom. Krajani so vedno izredno zadovoljni in se vedno veselijo Vaših nastopov. Vse to poteka vedno ob Vaši dobrohotnosti prostovoljno. Ob okrogli obletnici Vam želimo še veliko uspehov in pridnega podmladka! Priporočamo se še za kakšen nastop!   
Jože Likar Krajevna organizacija rdečega križa Brdo     

Najprej čestitke za okroglo obletnico in kapo dol za ves trud in vztrajnost skozi vsa ta leta. “Ansambel Jurčki smo s folklorno skupino Grof Blagaj že vrsto let dobro povezani in smo skupaj izpeljali kar nekaj vidnih projektov, med katerimi bi zagotovo bilo za izpostaviti vsaj skupno gostovanje pri rojakih v Franciji ter snemanje videospota za skladbo Polhov Gradec. Vedno smo se dobro ujeli in se veselimo plodnega sodelovanje tudi v naslednjih 20. Čestitke za zavidljiv jubilej!”   
Boštjan Jurjevčič Ansambel Jurčki     

Lastni plesi, lastno kulturno izročilo, nas dela edinstvene. Biti ponosen na ljudsko izročilo drži naš narod pokonci. Ravno zaradi tega smo obstali in še stojimo, ker spoštujemo kar je naše. Folklorna skupina Grof Blagaj Polhov Gradec s tem bogati naš prostor in krepi narodno zavest že dvajset let. Naj tako ostane tudi v prihodnje!   
Gašper Tominc Naš časopis     

Židana Marela že poldrugo desetletje pripravljamo Tradicionalne slovenske večere za turiste. V veliko čast in veselje nam je, da pri tem že več let sodeluje tudi Folklorna skupina Grof Blagaj, ki nastopa z dobrim programom, predvsem pa ima naravni talent za animiranje gostov, kar ustvari odlično vzdušje. Veselje je gledati nasmejane folkloriste in zadovoljne tujce, kako se zabavajo ob slovenskih plesih in igrah! Upamo, da bo izkušenim plesalcem uspelo pritegniti dostojen podmladek, ki bo ohranjal uspešno tradicijo.   
Miha Anzelc Židana marela     

“Brez kulture ni naroda.” Ljudski ples je kultura naroda, ki nas vodi iz roda v rod in nas spominja na naše korenine. Na lep, vesel način. Prav zato Turistično društvo Blagajana ob vsakem koncu leta prireja tradicionalno srečanje folklornih skupin ter ljudskih pevcev in godcev. Prvič smo se srečali leta 2012. Zdaj že osem let, od samega začetka naš program dopolnjuje Folklorna skupina Grof Blagaj iz Blagajeve dežele. In vsako leto plesalci in muzikant v vrhniški kulturni hram prinesejo veselje, energijo in prijateljstvo, ki nas povezuje. Dragi prijatelji! Ob 20. obletnici delovanja vam iskreno čestitamo in želimo, da bi še dolgo plesali. Občudujemo vašo voljo in pripravljenost razveseljevati tudi druge. Iskrene čestitke in naš poklon vaši srčni dami, vodji in mentorici Aniti Kobe. Hvala, ker ste tudi »naši«.   
Mirjam Suhadolnik Turistično društvo Blagajana Vrhnika     

Folklorna skupina Grof Blagaj Polhov Gradec je večkrat pomembno soustvarjala utrip Argonavtskih dni na Vrhniki. Vsakič znova so se na odru dokazali s svojo ubranostjo in nalezljivo pozitivno energijo. Tudi sodelovanje v zakulisju je potekalo gladko in brez komplikacij. Ob jubileju vam želimo vse dobro in še na mnoge, upamo da tudi skupne, zmage!   
Marija Zakrajšek Zavod Ivana Cankarja Vrhnika     

Rožmarinci vselej zelo radi sodelujemo z vami in se seveda še raje družimo na kakšnih zabavnih srečanjih. Še vedno imamo v spominu, ko smo se pred leti po vašem celovečernem nastopu za 10. letnico oblekli v cigane in vam s posebnim programom pripravili presenečenje. Zadovoljstvo in veselje je bilo na obeh straneh nepopisno. Skupaj smo tudi nekajkrat uspešno nastopili in se udeležili večera rezijanskih plesov v klubu Orfej. Tudi v bodoče si želimo sodelovanja z vašo folklorno skupino, saj imava z vašo vodjo Anito Kobe še nekaj idej v rokavu. Vsem skupaj želimo še veliko uspešnih raziskovalnih projektov in veselih plesnih dni.   
Edvard Zore Folklorna skupina Rožmarin     

Najprej čestitam folklorni skupini Grof Blagaj za častitljivo obletnico! Od daleč (včasih pa tudi od blizu) spremljam vaše delo in sem zelo vesela, ker skupina vidno napreduje in postaja iz leta v leto boljša in kvalitetnejša. Zagotovo je to odraz trdega dela tako vodje skupine kot njenih članov, kar pa ne bi dosegli brez želje do “stati inu obstati”, kar poznamo že iz Trubarjevih časov. Želim vam še veliko novih spletov plesov, veliko novih doživetij, vzponov, druženj, prijateljstva, … Vse dobro!   
Olga Gruden Folklorna skupina Račna pri Grosupljem     

Tanci smo začeli s sodelovanjem z vašo folklorno skupino pred več kot desetletjem, na pobudo Nevenke Fantinatto. Skupina kot je vaša, je nam Tancem blizu, saj naše delo ne temelji samo na plesnem izročilu naše dežele, ampak ga uspešno povezujemo z življenjem in običaji in tako nastanejo enkratne stvaritve prikazov iz življenja naših prednikov. Ob vašem jubileju vam Tanci kličemo: Še na mnoga leta in še veliko preplesanih dni in noči, polnih smeha in zabave!!   
Bogomila Kosec Kajtna Folklorna skupina Anton Tanc Marija Gradec     

Naša skupina veteranov folklornikov ŽKUD-a »Tine Rožanc« se tako kot vse podobne skupine radi udeležujemo vseh dogodkov, povezanih s folkloro. Tako smo se že pred mnogimi leti srečali tudi s člani folklorne skupine Grof Blagaj iz Polhovega Gradca. Začelo se z medsebojnim spoznavanjem in navezovanjem stikov. Po več srečanjih nas je vodja Anita Kobe povabila na nastop v Kulturi dom Polhov Gradec. Počutili smo se zares prijateljsko v njihovi sredini. Da je skupina nadaljevala s prijateljstvom, naj omenimo, da smo ponovno sodelovali na nastopu ob odhodu skupine zdravnikov na prostovoljno misijo v Afriko-Bufuka 2014. Še danes imamo na ta dogodek priložnostne spominske majice. Da sta naši skupini v prisrčnih stikih, pa dokazuje tale dogodek; nedolgo nazaj so nas plesalci skupine Grof Blagaj prosili za uslugo. Njihova Anita (umetniška vodja) je praznovala okrogli rojstni dan. V ta namen so jo želeli presenetiti in to prav po »folklorniško«. Želeli so ji odplesati gorički fantovski ples s klobuki, ki je precej zapleten. Obrnili so se na nas – rožanske veterane za pomoč, da jih ta ples na skrivaj naučimo. Res sta se naša dva plesalca odzvala in prišla na njihovo vajo. Bili so odlični in se ples presenetljivo hitro naučili, Rožanca pa sta bila dobro nagrajena z izvrstno gurmansko postrežbo. Taki dogodki potrjujejo prijetna sodelovanja in nadaljujejo prijateljske odnose.  
Urša Gazdić Veterani Folklorne skupine ŽKUD-a »Tine Rožanc« Ljubljana     

Ples nas povezuje in združuje od malih nog do pozne starosti, ko noge začnejo hoditi in do trenutka, ko še lahko hodijo in plešejo. S folklorno skupino Grof Blagaj sem sodelovala na povabilo mentorice in umetniške vodje Anite Kobe. Prvič smo sodelovali z otroško folklorno skupino Stara Vrhnika na vašem celovečernem nastopu. Z nami so bili člani in njihova vodja zadovoljni in tako so nas povabili na nastop še naslednje leto. Nastopilo je 10 otrok Otroške folklorne skupine Stara Vrhnika. V programu sem sodelovala tudi njihova mentorica Anita Garafolj. Nekaj let kasneje sva z vodjo FS grof Blagaj Anito Kobe, odigrali več prizorov o življenju peric Micke in Pepe, ki sta imeli veliko povedati o vaškem dogajanju in svežih novicah. Pobožali ste mojo dušo, ker sem na koncu s skupino maškar tudi zaplesala. Najlepše pa mi je bilo sodelovanje na moje povabilo, ko smo se KD Stara Vrhnika in FS Grof Blagaj skupaj udeležili 44. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku. Oblekli smo se v delovna oblačila in skupaj predstavljali nekdanje like in opravila. Z vodjo Anito Kobe sva bili perici. Skozi Kamnik sva nesli na glavi lesena perivnika na svitku, seveda brez pomoči rok. Gledalci so se nama čudili in se spraševali, če jih imava pritrjena. Skupaj smo poželi veliko aplavzov in pohval. Hvaležna sem bila članom FS Grof Blagaj, da ste se nam pridružili. Morda se spet srečamo in združimo letos, ko bodo v Kamniku jubilejni 50. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine? Spoštovane članice in člani FS Grof Blagaj! Želim Vam še veliko veselih plesnih doživetij, uspešnih nastopov in druženja, umetniški vodji pa veliko idej in lepih trenutkov z vami.   
Anita Garafolj Otroška folklorna skupina Stara Vrhnika, folkloristka     

Folklorni skupini Grof Blagaj iskrene čestitke za vztrajnost in ustvarjalnost skozi 20 let. Kot Otroška folklorna skupina Nagajivčki smo bili nekaj let zapored povabljeni na njihove celovečerne nastope. Za razliko od odrasle folklorne skupine, ki je vse izpilila do potankosti, smo z otroci pokazali kako se včasih tudi malo “zafuša”. Res jih občudujem, da vztrajajo že toliko let in bi si upala reči, da tudi en par še ni odnehal. Vedno izpiljeni plesi, igra in petje. Vse pohvale njihovi mentorici Aniti Kobe za potrpljenje, ustvarjalnost, vztrajnost in energijo, iz katere se rodijo čudovite koreografije.   
Martina Dolinar Otroška folklorna skupina Nagajivčki, Briše     

Folklora je bila moja ljubezen na prvi korak. Pri FS Polhov Gradec sem začela plesati leta 1989. Ob praznovanju naše desete obletnice leta 2000, smo aktivni člani takratne skupine k sodelovanju povabili vse nekdanje plesalce ljudskega plesa na Pograjskem. Povabilu ste se posamezni pari z navdušenjem odzvali. Skupaj smo zaplesali na celovečernem nastopu “Nocoj je ena luštna noč” in tako ste začeli pisati uspešno zgodbo Folklorne skupine grof Blagaj, ki se nadaljuje še danes. Učenje plesnih korakov, sestavljanje koreografij in odrskih postavitev mi je bilo z vami v čisto veselje. Bili ste motivirani, med seboj povezani, zabavni in polni idej. Ob vaših skritih plesnih, pevskih in igralskih talentih, so vsake vaje prehitro minile. Kmalu je veter moje življenje usmeril drugam, zato sem vodenje predala Aniti Kobe, ki vas je uspešno vodila skozi nove izzive in pripeljala do letošnjega jubileja. Ob tem dogodku vam iskreno čestitam. Sledi vašega dela so neprecenljive za kulturno zapuščino našega kraja. Želim vam, da še naprej plešete v prijetnih ritmih prijateljstva in ustvarjalnosti.   
Mojca Bizjak vodja FS Polhov Gradec od 1991 do 2001     

Pevke ljudskih pesmi Trlce iz KUD Ligojna, smo bile pred leti povabljene s strani folklorne skupine Grof Blagaj Polhov Gradec, na njihovo prireditev. Lahko povemo, da je skupina odličen gostitelj, njihovi plesi so profesionalni, izvedeni v »nulo«, ko jih gledaš na odru se ti odpočije duša in telo. Čestitamo ob lepi obletnici in kar tako naprej. Ko pa zopet medse povabite Trlce, pa z veseljem pridemo.   Marinka Kupec Ljudske pevke Trlce     

Folklorna skupina Grof Blagaj iz Polhovega Gradca nedvomno sodi v sam vrh slovenske folklore, saj s svojimi koreografijami ponazarja življenje tamkajšnjih ljudi ter bližnje okolice. Kar nekajkrat smo na njihovih koncertih prepevali in zaigrali kakšno godčevsko vižo, ter se z njimi poveselili tudi v prostem programu. Ob vaši 20 letnici delovanja vam čestitamo in želimo, da bi še vrsto let ohranjali ljudsko izročilo vaših krajev in s tem pripomogli, da ne pozabimo svojih korenin.   
Jožica Poderžaj Ljudski pevci Zarja Čušperk     

»Od nitke do noše«, kako primeren naslov koncerta. Pevke Cintare se z veseljem spominjamo prijaznega povabila Folklorne skupine Grof Blagaj, da bi sodelovale na njihovem letnem koncertu. Bilo je leta 2017, ko so prvič predstavili njihovo novo pridobitev: Polhograjsko nošo, izdelano na podlagi upodobitve avstrijskega slikarja Goldensteina. K plesalcem v folklornih oblačilih smo se pridružile še pevke Cintare, vsaka v noši ene od slovenskih pokrajin. Kakšno razkošje oblačil, kakšna paša za oči in ušesa, saj je ob poskočnih ljudskih plesih iz vseh grl zazvenela tudi prelepa slovenska pesem. Bil je nepozaben, kulturno bogat večer. Naj bo čestitka in želja ob vaši dvajseti obletnici delovanja, da bi bilo še mnogo takšnih večerov! »Lahko noč vam vsi želimo, zvesti vsi prijatelji vsi, ki v krogu tem stojimo, vam želimo lahko noč…«   
Judita Strmčnik Pevska skupina Cintare     

V našem domu starejših se trudimo, da za stanovalce nekajkrat letno, poleg običajnih prireditev, priredimo tudi posebna druženja. Eno takih druženj je tudi Večer pod lipo, ki ga organiziramo vsako leto konec junija. V navadi je, da se ta večer s programom vrnemo nazaj, v prejšnje čase, ki stanovalcem privabijo spomine na njihova mlada leta. Ko pripravljamo program, vsakič tuhtamo in brskamo, kdo bi lahko nastopal, koga bi povabili, kdo bi bil najprimernejši. Ko smo kontaktirali Folklorno skupino Grof Blagaj, so se takoj z veseljem odzvali in si vzeli čas, kljub temu, da je to že obdobje počitnic, ko večina skupin in društev že zaključi z nastopi. Dobrovoljni plesalci so nam pripravili res pester in tematiki primeren program, v katerem smo uživali vsi – mladi in malo manj mladi. Res je lepo, ko imaš čast opazovati ljudi, ki kakovostno, z veseljem in, kar je najpomembnejše: s srcem nastopajo. Še lepše pa je videti, kako se v veselje spremenijo obrazi naših stanovalcev: ko spet dobijo potrditev, da so vredni. Vredni tega, da nekdo za njih pride v Logatec, za njih daruje svoj čas, ki ga v tem hitrem svetu nihče več nima. Za ta nastop smo jim vsi zares hvaležni in tudi upamo, da nas bodo obiskali še kdaj. Želimo jim veliko veselja in užitkov ob ohranjanju slovenske folklorne dediščine.   
Tjaša Gracar Zavod Dom Marije in Marte Logatec     

KUD Svoboda Bistrica ob Dravi uspešno deluje na kulturnem področju neprekinjeno 93 let. S FS Grof Blagaj smo se prvič seznanili na tradicionalnem Srečanju veteranskih folklornih skupin Slovenije in stkale so se prijateljske vezi med društvi. FS Grof Blagaj je na svojo prireditev, ki ga je tradicionalno prirejala na Veliki ponedeljek, povabila našo tamburaško skupino Bistriški tamburaši. Štajerci smo se z veseljem odzvali vabilu in nastopili v bogatem programu, ki ga je pripravil organizator. Kulturni dogodek nam je ostal v najlepšem spominu. Prijateljstvo in sodelovanje med različnimi društvi ima velik pomen in ga je potrebno negovati in ohranjati bogato kulturno dediščino. Za 20 let delovanja Folklorni skupini Grof Blagaj iskreno čestitamo in želimo vsem članom uspešno delo še v bodoče.   
Anita Polak Kulturno umetniško društvo Svoboda Bistrica ob Dravi     

Folklorna skupina Grof Blagaj nam je prijazno priskočila na pomoč pri izvedbi dobrodelne folklorne prireditve, kjer smo zbirali finančna sredstva za humanitarno-medicinsko odpravo v Ugando, pod imenom Bufuka 2014. Kot vedno so z dobro voljo in nasmehi napolnili dvorano. Ne samo, da so se odpovedali honorarju, odpravo so podprli tudi z nakupom naših majic in nam tako omogočili odhod v daljno Afriko. Skupino sestavljajo simpatični ter dobrovoljni ljudje, ki pod vodstvom Anite Kobe sinhrono udarjajo s petami ob tla in tako z malimi kot velikimi koraki pomagajo lepšati svet. Še enkrat hvala.   
Natalija Bahovec ekipa Bufuka 2014     

Folklorni skupini Grof Blagaj Polhov Gradec iskreno čestitamo za že 20 let ohranjanja in širjenja ljudskega izročila. Z vami smo sodelovali na dobrodelni folklorni prireditvi za humanitarno medicinsko odpravo, ko smo skupaj pripravili bogat večer veselega druženja ob poklonu našim prednikom in njihovi umetnosti. Še veliko let uspešne folklorne dejavnosti vam želimo in radi spet ušpičimo kakšno z vami.   
Matej Virtič A-Kamela, a cappella skupina Ljubljana     

Z veseljem napišem, da so vaši koncerti zame pomirjujoči, sproščeni in prinesejo dobro voljo, mislim, da tudi nastopajočim. Še sedaj se spominjam dveh starejših, bila sta mož in žena, kako sta navdušeno pela. Vaše petje in ples mi pritihotapi spomine iz otroštva, ko sem poslušala svojo staro mater, ki je tudi pela. Taki spomini so pa zmeraj lepi, zato zavzeto in spodbudno pojte in plešite še naprej. Za nas in tudi zase.   
Milka Bokal avtorica knjig o polhograjskih običajih     

Sodelovanje z vašo skupino mi je bilo v veliko veselje. Čeprav smo se na vajah pogosto nasmejali, sem jih doživljala kot resno in zelo ustvarjalno delo. Posluha je bilo za vse ideje, z občutkom za tradicijo in kulturo. Občudujem vas, da ste tako vztrajni in učljivi. Za telo in duha znate poskrbeti in iz srca vam želim še dolgega nadaljevanja.   Cilka Škof igralka     Sodelovanje z vašim društvom mi je v čast in veselje. V čast, ker so glasbo za splete šentjoških plesov prispevali moji predniki. Vaše društvo je edino v Sloveniji, ki ohranja pri življenju ta konkreten del kulturne dediščine. V veselje, ker v vašem društvu delujejo ljudje dobre volje in je druženje z vami čisti užitek.   
Peter Malovrh harmonikar Smrečje    

Folklorno skupino Grof Blagaj poznam iz nekoliko drugačnega zornega kota, kar doda k njihovi že tako veliki požrtvovalnosti, delavnosti in pripadnosti še nekaj zelo velikih plusov. Tako so člani društva srčno priskočili na pomoč pri našem snemanju filma Kekec, tri dni pred poroko in izdelek oživili z veliko mero dobre volje in poskočnih plesov. Film je dobil nagrado Vesna za najboljši studijski film.   
Jaka Šuligoj režiser     

Domačnost, sprejetost, sproščenost, povezanost, prijateljstvo, vztrajnost, spoštovanje. Vse to in še več je moč začutiti, ko človek sodeluje s folklorno skupino Grof Blagaj. Člani so zabavni, simpatični, odlični plesalci in igralci, poleg tega znajo včasih zapeti tudi pet- in večglasno! V čast mi je bilo biti njihova učiteljica, biti del njihove skupine in sodelovati na njihovih prireditvah kot gostja. Hvaležna sem jim za ohranjanje ljudskega izročila in čudovito promocijo našega lepega Polhovega Gradca.   
Nataša Janša učiteljica petja, pevka     

FS Grof Blagaj spremljam že od njenih mladih nog. Folkloristi so me navdušili z nastopi na krajevnih in občinskih prireditvah. Prešerno ter z dovršenim in domiselnim nastopom so popestrili vsako prireditev. Med njimi sem vsa leta zaznala željo po napredku ter skrb za ohranjanje kulturne dediščine. Zdi se mi, da je bila to njihova vizija in tisto, kar jih je motiviralo k vztrajnosti. Njihov napredek sem vsako leto spremljala na celovečernih koncertih, kjer so nas presenečali s plesi, ki so jih predstavili v zgodbi, in navduševali z nošami. S tem so pri meni pustili močan pečat in vsako leto znova potrdili Cankarjeve besede v Kurentu: Veseli ljudje bodo živeli tod! Njih jezik bo pesem, njih glasba bo ples! S folkloristi sem sodelovala na različne načine. Z velikim veseljem sem vodila njihove celovečerne koncerte, z največjim veseljem pa sem na enem od celovečernih koncertov odigrala Angelco, ki je skupaj s Poldetom, prvič predstavila polhograjsko narodno nošo. Hvala vam za prijetna doživetja ter za dragocene in nepozabne izkušnje. Lepo je bilo. Vodji Aniti čestitam za trud in vztrajnost ter za vse koreografije. Želim ji, da gre korajžno naprej. FS Grof Blagaj čestitam za jubilej in sedanjim članom želim, da bi jim noge še dolge poplesavale in glasilke še dolgo prepevale. Srečno!   
Barbara Rednak Robič voditeljica, igralka     

Spoštovani folkloristi in prijatelji »Blagajevi«. V čast mi je, da ste me zaprosili za nekaj besed, ob praznovanju vašega častitljivega jubileja ob 20. letnici delovanja vaše folklorne skupine. Najprej se bom ustavil ob nazivu, ki ga nosi vaša skupina, saj nosi za vašo dejavnost zelo pomenljivo ime. Zagotovo ni naključje, da se tako v imenu vaše skupine kakor tudi v delovanju ohranja ideja in prepričanje začetnika kulture v vaših krajih Grofa Riharda Blagaja. Dejstvo je, da je en človek četudi z dobro idejo premalo za ohranjanje kakršne koli kulturne dejavnosti. V vaših krajih je to položeno v zibko vas samih, v želji po ohranjanju tega, kar vas dela enakopravne ostalim pa vendar ravno prav drugačne. V času bogatega delovanja ste v svojem poustvarjanju nosilci krajevne kulturne dejavnosti, ob tem pa tudi v širšem zaledju Ljubljane pomemben dejavnik folklorne dejavnosti. V folklorni dejavnosti združujete veliko stvari, s katerimi predstavljate ples, pesem, glasbo, ljudske običaje in pa oblačilno kulturo. V času vašega delovanja pa ste iz pozabe časa ohranili in postavili v sedanji čas, kar nekaj stvari, ki poosebljajo življenje in običaje vaših ljudi in vas samih. Spoštovani prijatelji in folkloristi, ste nosilci kulture, ki se svojega poslanstva dobro zavedate in ga tudi uspešno ohranjate v vsem. S ponosom lahko pogledate na bogato preteklo delo in z veseljem zrete v prihodnost, ki naj vam prinese še mnoga uspešna leta.   
Andrej Kunej bivši vodja FS Rožmarin     

S Folklorno skupino Grof Blagaj sem začela sodelovati pred petimi leti, ko sem ob njihovi 15. obletnici delovanja, oblikovala brošuro “60 let folklore na Polhograjskem”, plakat in ostali promocijski material. Glede oblikovanja nimam veliko dela, saj imajo vedno jasno začrtane želje in dobro pripravljeno gradivo. Tudi glede časovnega roka, ni bilo nikoli težav, saj razumejo, da se ne da vsega naredit zadnji moment. Želim vam, da bi še dolgo ohranjali tradicijo in nas razveseljevali s svojimi nastopi.   
Klavdija Žitko grafična oblikovalka    

Folklorna skupina Grof Blagaj Polhov Gradec je zaplesala v mojem videospotu za pesem Gromska strela, ki sem jo naredil v stilu Modrijanov. Zelo sem jim hvaležen za profesionalen pristop in za ogromno dobre volje, za katero so poskrbeli na snemanju. Želim jim vse najboljše in najlepše tudi v bodoče. Še na mnoga leta!   
Klemen Slakonja igralec, pevec     

V posebno veselje in zadovoljstvo mi je, da zadnjih nekaj let sodelujem z vami. Skupaj smo ustvarili nekaj nepozabnih celovečernih nastopov. Občudujem vašo zagnanost, dobro voljo in pripadnost do slovenskega plesa. Prijateljstvo, ki ga gojite med seboj je lahko marsikomu za vzgled. Zaradi druženja z vami držim redne stike s svojim rodnim krajem, kar mi zelo veliko pomeni. Ob praznovanju okrogle obletnice, vam iskreno čestitam in želim, da bi še dolgo uživali v plesu in širjenju dobre volje med ljudmi.   
Bojan Peklaj-Polde     

S folklorno skupino sem se srečeval že na začetku njihove uspešne poti, največkrat na prireditvi Dan pod Lovrencem, katere sem bil večkrat voditelj. Ko sem predstavljal sodelujoče, so folkloristi vedno s ponosom, žarom in nasmejanimi obrazi povedali, mi smo pa Folklorna skupina Grof Blagaj. Samo ime že veliko pove, da to ni samo druženje, ampak delo, vaje, požrtvovalnost in resen pristop ter spoštovanje nivoja kulturne umetnosti in vsega tega pri članih in mentorjih prav gotovo ne manjka. Nekaj od tega sem tudi sam doživel v rosno mladih letih, ko sem plesal v domači Folklorni skupini Dobrova. Zato jim ob tem jubileju iskreno čestitam in pohvalim za njihov doprinos ohranjanja kulture in slovenskih običajev, pri vsem tem pa mi je všeč tudi sodobnejši pristop, saj so se plesi razvijali skozi stoletja in morda bo tudi čez stoletje in več razviden vpliv našega časa. Veselim se sodelovanja z vami in ostanite takšni kot ste do naslednjih jubilejev.   
Ivan Hudnik pevec in glasbenik     

S Folklorno skupino Grof Blagaj iz Polhovega Gradca sem prišla v stik čisto po naključju, čeprav že stara modrost pravi, da to pomeni »na ključ«, torej ti je nekaj namenjeno. Odprto ste me sprejeli na vaje, da vas lahko spremljam, opazujem in se učim od vas. Predvsem od vaše vodje, ki ima izredno profesionalen pristop za učenje plesov. Pomagali ste mi pri izpitni plesni koreografiji. Hvala za prijaznost, srčnost in vsa druženja na vaših vajah. Iskrene čestitke za vas častitljivi jubilej, ki ga letos praznujete z zamudo. Srčno in zavzeto pripravljate vrhunski program, ki se ga že zelo veselim. Želim vam še veliko plesnih korakov in, da še naprej nosite ljudske plese z veseljem v srcu. Tako jih predajate naprej, da ne bodo šli v pozabo.   
Jožica Gruden Folklorna skupina Veliki Gaber na dolenjskem
Išči