Rihard Grof Blagaj

Rihard grof Blagaj, slovenski botanik in mecen umetnosti, rojen 17. avgusta 1786, umrl 14. marca 1858, Polhov Gradec.

Rihard grof Blagaj iz plemiške rodbine Ursini – Blagay, je v Polhograjski graščini (kamor se je priženil s poroko z baronico Antonijo Polhograjsko leta 1808), prirejal številna kulturna zborovanja slovenskih prosvetljencev. Polhograjsko graščino je upravljal celih 50 let in s tem močno spremenil življenje v teh krajih.

Izvolili so ga za prvega polhograjskega župana, ki je kot eden prvih županov ljubljanskega okraja posloval v slovenščini.

Bil je drugačen od tedanjih gospodov, saj je krajanom pomagal na vsakem koraku. O tem priča tudi to, da je odprl cesto skozi grajsko dvorišče, ko je glavno cesto odnesla velika voda. Grof Blagaj je pospeševal obrt in kmetijstvo – želel je, da bi ljudje živeli bolje.

Znano je, da je zasadil murve in skušal gojiti sviloprejke. A to se v naših krajih žal ni obneslo. Zato je posadil vrtnice in poklical bolgarske strokovnjake, da so delali rožno olje. Kotliček je še vedno del naše muzejske zbirke.

Poleg vsega, pa se je ukvarjal tudi z botaniko. Za slovenskega naravoslovca Henrika Freyerja je zbiral slovenske rastlinske vrste, le ta pa je po njem poimenoval novo odkrito vrsto domačega volčina Blagajev volčin (Daphne Blagayana), ki ga je odkril leta 1837 v okolici Polhovega Gradca.

In ko je umrl, je bil spet nekaj posebnega. K pogrebu so ga nesli polhograjski kmetje v dolgih, doma narejenih in izvezenih kožuhih. O tem so poročale celo Ljubljanske novice.