Ples na Veliki ponedeljek

Velika noč je poleg Božiča največji in najstarejši krščanski praznik. Datum ni stalno določen, zato se vsako leto zgleduje po luninem koledarju. Praznuje se na prvo nedeljo po prvi pomladanski polni luni – torej med 22. marcem in 25. aprilom.

Uvod v teden pred veliko nočjo še vedno naznanja cvetna nedelja, ko v cerkvi blagoslavljajo pomladansko zelenje, povito v butarice.

Na “belo soboto” dekleta nesejo žegen v cerkev, da ga župnik blagoslovi.

Velika nedelja pa je vsekakor dan molitve in družinskega miru.

Verni ljudje so se v starih časih vedno držali pravila: “Ora et lbora – moli in delaj”. Tako je veljalo tudi za štiridesetdnevni post med pustom in veliko nočjo. Cerkev je bila glede posta zelo stroga, saj v tem času ni dovoljevala nikakršnega veseljačenja ali plesa. Zato pa je veliki ponedeljek predstavljal dan sprostitve. Na slovenskem je bil velikonočni ponedeljek do druge svetovne vojne dan plesnih zabav in splošnega veselja. Fantje in dekleta so za to priložnost lahko oblekli najlepšo obleko, ki so jo premogli. Na ta dan so hodili na obiske po pirhe, mladi pa v gostilne in v kmečko hišo na ples. Koraki so do današnjih dni tonili v pozabo, vendar je ustno izročilo pripomoglo k temu, da znamo folkloristi še vedno zaplesati »po starem«.

Največ zaslug za to ima Miha Malovrh ali po domače Čukov Miha iz Šentjošta nad Horjulom. Rodil se je leta 1917 in začel igrati pri dvajsetih letih. Igral je v skupini Čukovi godci, v kateri sta bila poleg njega še njegov brat in oče. Skupina je v letih med vojnama igrala po domačih krajih in tudi po širši okolici. Med plesalci širom po Sloveniji je bila zelo poznana. Neštetokrat so igrali na različnih ohcetih. V naših krajih so bile ohceti ponavadi pozimi in so trajale od 4 do 5 dni. Tako so svatje od ženina do neveste hodili kar dan ali dva in ponavadi gazili sneg. Muzikontarji pa so morali poleg težke hoje, zraven še ves čas igrati. Ljudje so že takrat radi plesali na čukove “viže”, danes pa folkloristi še vedno plešemo plese, ki nam jih je zapustil Čukov Miha.

PLESI IZ ŠENTJOŠTA IN OKOLICE
Vrsti valz, Most, Slovenskim mladenkam, Poskočna, Potrkan valz, Foltrot, Štajeriš, Stara polka, Kmečki valček