Trgatev

Večina vinskih in pivskih pesmi je štajerskih, saj je trgatev grozdja hkrati obred in praznik.Preden pa je vino v sodu, morajo vinarji, brači in brentači opraviti veliko težkega dela. Tako je v tednu pred trgatvijo največ dela s posodo. Gospodar pokliče sodarja, kerje potrebno utrditi poškodovane brente. Sode je treba zapariti, zažveplati, jim nabiti obroče, nato pa spet zvaliti v klet, kjer počakajo na mošt.

Med trgatvijo si ljudje pripovedujejo zanimiva doživetja in pojejo pesmi, zaradi česar je delo lažje in manj naporno. Včasih so ponekod morali med trgatvijo celo žvižgati, da niso pojedli preveč grozdja. Ja, gospodarji so bili včasih res precej strogi.

Kakor po vsakem opravljenem delu, se ljudje tudi po trgatvi radi poveselijo. Najprej gospodinja pripravi obilno pojedino za delavce, na kateri ne smeta manjkati domača potica in kruh. Mošta se lahko pije vsak kolikor hoče; toda za tako velik praznik se spodobi piti samo staro vino. Predvsem zato se družabni dogodek ponavadi nadaljuje pozno v noč ali pa celo do jutra. Tako pridejo na svoj račun vsi- opravljivci, pivci in tudi plesalci.

Štajerski plesi so mehki in razgibani, predvsem pa zelo veseli in poskočni. Na to kaže tudi obleka, ki je pisanih in živih barv.

ŠTAJERSKI PLESI
Kosmatača, Povšter, Štajeriš, Trojke