Začetki

Lahko bi rekli, da folklorno delovanje na področju ohranjanja slovenskih ljudskih plesov v Polhovem Gradcu deluje že več kot 20 let. V vmesnem obdobju so se menjale skupine, plesalci, vodje, glasbeniki in ostali. A folklora je ostala. 

V obdobju priprav na praznovanje 10. obletnice Folklorne skupine Polhov Gradec, pod vodstvom Mojce Bizjak Čamernik, se je porodila ideja, da bi na dogodku zaplesali tudi bivši plesalci. Idejo so uresničili in jeseni leta 1999 zbrali 6. parov. To so bili  plesalci, ki so plesali v različnih folklornih skupinah od leta 1975 do 1985. Za glasbeno spremljavo so skrbeli harmonikar Bogdan Janič, klarinetist Franc Trobec in basist Slavc Zorc, za strokovno vodstvo pa Mojca Bizjak Čamernik. Začeli so z napornimi vajami gorenjskih plesov (Moj fantič, Mrzulin, Mlinček, Židana marela) in se z njimi prvič uspešno predstavili  6. maja 2000, na Dnevih polhograjske folklore.

Kmalu zatem je takratna Folklorna skupina Polhov Gradec prenehala delovati, novoustanovljena skupina (6. parov), pa je dobila nov zagon. Zato so se odločili, da nadaljujejo z vajami. In ker skupina potrebuje ime, so ga plesalci izbrali: Folklorna skupina »Grof Blagaj« Polhov Gradec.

Novembra leta 2000 je vodenje skupine prevzela Anita Kobe, ki jo vodi še danes. Takrat so uspeli privabiti še 2 para, tako da so lahko nastopali v zasedbi 8 parov. Prva postavitev pod novim vodstvom so bili Pustni štajerski plesi (Milica, Ples za debelo repo, Zibenšrit, Póbreška, Špicpolka, Ples s klobukom). Hkrati pa so začeli z zbiranjem sredstev za nakup štajerskih narodnih noš.
Poleg omenjenega spleta, so v svoj repertoar vključili še zabavni skeč »Košnja« in ob spremljavi harmonike še igranje na kmečka orodja.

Harmoniko še danes z veseljem igra Marko Buh, ki je postal nepogrešljiv član folklorne skupine.

Folklorna skupina je v teh letih imela več uspešnih celovečernih nastopov v svojem kraju, nastopala in tekmovala pa je še na številnih drugih prireditvah. Na nastope se folkloristi intenzivno pripravljajo in za vaje žrtvujejo veliko svojega prostega časa. V času svojega delovanja so prvotnemu spletu dodali še vrsto drugih plesov, ki popestrijo njihove prireditve.

In tako ostaja Grof Blagaj in njegov čas živ do današnjega dne.